Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

6 Οκτωβρίου 1912 - 5 Νοεμβρίου 1912 | ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν πριν την Μάχη της Σιάτιστας ήταν τόσα πολλά που ίσως σε πολλούς να έχει προκληθεί σύγχιση. Έτσι εξηγείται και το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την σειρά που κάνουμε τις επετειακές εκδηλώσεις.

Για αυτό ας προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά.


Λεωνίδας Παπαμαλέκος



6 Οκτωβρίου 1912
Απελευθέρωση της Δεσκάτης

11 Οκτωβρίου 1912
Απελευθέρωση της Κοζάνης

11 Οκτωβρίου 1912
Επιστολή των Κρητών οπλαρχηγών Μακρή και Καραβίτη στις Τουρκικές Αρχές της Σιάτιστας όπου τους καλούν να αποχωρήσουν από την πόλη.

12 Οκτωβρίου 1912
Αποχωρούν οι Τούρκοι αστυνομικοί. Υψώνεται η ελληνική σημαία. Τα Κρητικά ανταρτικά σώματα μπαίνουν στην Σιάτιστα.

13 Οκτωβρίου 1912
Αποτυχημένη απόπειρα, των ερχόμενων από την Νεάπολη, Τούρκων να ανακαταλάβουν την Σιάτιστα.

14 Οκτωβρίου 1912
Τα σώματα των Καούδη, Δηληγιαννάκη και Σεϊμένη έρχονται από το Παλαιόκαστρο στην Σιάτιστα.

15 Οκτωβρίου 1912
Απελευθέρωση των Γρεβενών. Αποχωρούν για την Νεάπολη οι Κρητικοί.

19 Οκτωβρίου 1912
Το σύνταγμα των ευζώνων του συνταγματάρχη Γεννάδη έρχεται για μία μέρα στην Σιάτιστα. Μάχη στην Νεάπολη που καταλήγει στην απελευθέρωση της. Ο Μπεκήρ Αγάς υποχωρεί στην Κορυτσά.

20 Οκτωβρίου 1912
Αποχωρούν από την Σιάτιστα με προορισμό προς Βορά οι εύζωνοι του Γεννάδη.

22 -23 Οκτωβρίου 1912
Η μεγάλη ανατροπή. Το «Ατύχημα του Σόροβιτς». Στο Αμύνταιο η Πέμπτη Μεραρχία, η πλαγιοφυλακή της Στρατιάς της Θεσσαλίας, χάνει την μάχη και όλα είναι πλέον σε κίνδυνο. Οι Τούρκοι αναθαρρούν. Ο Μεχμέτ Πασάς ξεκινά από την Φλώρινα και ο Μπεκήρ Αγάς κατευθύνεται στα Γρεβενά. Το Μοναστήρι μάλλον έχει χαθεί. Ο Κατεχάκης έρχεται στην Σιάτιστα όπου συγκεντρώνονται γυναικόπαιδα από το Βογατσικό και τις γύρω περιοχές.

29 Οκτωβρίου 1912
Μάχη στο Βογατσικό. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν υπέρτερο αριθμητικά στρατό στο Βογατσικό της Καστοριάς και υποχωρούν προς Νεάπολη και Σιάτιστα.

1 Νοεμβρίου 1912
Ο Μπεκήρ Αγάς ανακαταλαμβάνει την Νεάπολη. Σκοτώνεται ο φρούραρχος της λοχαγός Γεώργιος Δεδούσης. Επόμενη γραμμή άμυνας η Σιάτιστα.

2 Νοεμβρίου 1912
Ο Οσμάν Μπάτσαρος ξεκινά από το Καλονέρι και φέρνει μήνυμα από τον Μεχμέτ Πασά, οποίος καλεί τον Ελληνικό Στρατό να αποχωρήσει από την Σιάτιστα. Ο Γεώργιος Κατεχάκης στην σύσκεψη που γίνεται στην Μητρόπολη αποφασίζεινα δοθεί παραπλανητική απάντηση με σκοπό να κερδηθεί χρόνος.

3 Νοεμβρίου 1912
Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Σιάτιστα ενισχύονται συνεχώς. Δεκαεννιά σκρητικά αντάρτικα σώματα. Ο 2ος λόχος του τάγματος Παπαδάκη. Η πυροβολαρχία Κλαδά με τρία κανόνια. Οι Γαριβαλδινοί. Εθελοντές Σιατιστινοί.

4 Νοεμβρίου 1912 
Μάχη της Σιάτιστας

5 Νοεμβρίου 1912
Απελευθέρωση της Νεάπολης.

Με βάση τα παραπάνω ίσως στην Σιάτιστα θα πρέπει του χρόνου να τιμήσουμε τρεις επετείους. Την Απελευθέρωση στις 12 Οκτωβρίου. Του νεκρούς της Μάχης της Σιάτιστας στις 13 Οκτωβρίου και αυτούς της Μάχης της Σιάτιστας στις 4 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου