Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ;



Όσο αναφορά τις εκλογές που έρχονται, όποιος υποσχεθεί απλά ότι θα αποκαταστήσει ένα αρχοντικό ή ότι θα προκαλέσει την αύξηση του τουρισμού, θα πρέπει να προσέξει λίγο. Πολλοί έχουν την εμπειρία από παλιές υποσχέσεις και με θυμηδία θα κάνουν την γνωστή ερώτηση.


Πως; Μέσα σε 40 χρόνια ο Δήμος το κατάφερε μετά κόπων και βασάνων μόνο μία φορά. Το Αρχοντικό Δίντσιου. Κάτι που κατάφερε ολομόναχος ο Σύλλογος «Μαρκίδαι Πούλιου» στο Αρχοντικό Δόλγκηρα.

Η αποκατάσταση ενός αρχοντικού είναι μια διαδικασία δαιδαλώδης. Η πρόταση εγκρίνεται από τον χρηματοδότη μόνο όταν πειστεί αυτός ότι υπάρχει ένα βιώσιμο πλάνο αξιοποίησης.

Το πλάνο αυτό είναι φυσικά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Ποιες είναι οι χρήσεις που θα πρέπει να δοθούν στα αρχοντικά που θα αποκατασταθούν και ποιες είναι οι επιπλέον δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε η Σιάτιστα να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός;

Παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν και την αλλαγή της κουλτούρας πολλών εξ ημάς ή με πολύ απλά λόγια θα πρέπει να «σπάσουν» αυγά.

Οι παλιές μέρες πέρασαν και η Σιάτιστα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κάθε δήμος δεν έχει ρόλο διαχειριστικό πλέον. Οι διοικούντες επιλέγονται για την λήψη αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου