Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

"Κοιμηθείς ύπνον τεταραγμένον έξυπνησα το πρωί εκ του κώδωνος"


Ο φωτογραφικός φακός βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Νηπιαγωγείο, δωρεά του Δημητρίου Ιωαννίδη. Εκεί ο καπετάν Περδίκας το 1911 εκφώνησε τον τελευταίο του λόγο. Λίγες μέρες πριν τον δολοφονήσουν τούρκοι αστυνομικοί.



Η φωτογραφία, απέναντι από το αρχοντικό Μανούση, έχει μέσα στο κάδρο της, το σπίτι του γιατρού Μηνά Θεοδώρου δημάρχου της Σιάτιστας το 1912. Νυχτώνει και ξημερώνει αύριο Κυριακή όπως ακριβώς και πριν 106 χρόνια.

Μετά την σύσκεψη στην Μητρόπολη, κατόπιν της προτροπής του διοικητή των στρατιωτικών αποσπασμάτων στην Σιάτιστα Γεώργιου Κατεχάκη, οι Σιατιστινοί απάντησαν παραπλανητικά σε όσα τους μήνυσε με τον Οσμάν Μπάτσαρο, ο Μεχμέτ Πασάς που βρισκόταν στο Καλονέρι.

Οι αξιωματικοί που φιλοξενούνται στο σπίτι του γαλλομαθή γιατρού, τα μέλη της εθνικής επιτροπής, όλοι με αγωνία περιμένουν τις ενισχύσεις. Θα προλάβουν την τουρκική επίθεση; Οι διαταγές από τον διοικητή της VI Μεραρχίας ξεκάθαρες. Σε περίπτωση ήττας μην προσμένετε σε βοήθεια. Αν χαθεί η μάχη πολλά από τα κέρδη της επέλασης του ελληνικού στρατού επίσης θα χαθούν.

Δεν υπάρχει σπίτι της Σιάτιστας που να μην έχει φαντάρους. Έφαγαν τον τραχανά ήπιαν το κρασί και πέφτουν για ύπνο.

Θα ξημερώσει. Ο Ιώαννης Φιωτάκης ένας από τους Κρήτες θα γράψει στα απομνημονεύματα του «Κοιμηθείς ύπνον τεταραγμένον έξυπνησα το πρωί εκ του κώδωνος και μεταβάς έλαβα μέρος εις τον δεξιόν χορόν ψάλλων και το πολυχρόνιον. Ητο συγκινητική η στιγμή τότε και ότε ο ιερέας ηυχήθη υπέρ του βασιλέως και του αγωνιζομένου στρατούς.»

Οι ώρες περνούν, θα προλάβουν;

Σιάτιστα 3ης Νοεμβρίου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου