Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Η ΠΑΛΙΑ ΣΙΑΤΙΣΤΑ, Ο χάσκας στην πλατεία Τρία Πηγάδια


Αν δεν υπήρχαν τα ιστορικά σημειώματα του Φίλιππου Ζυγούρη και η γιγάντια προσπάθεια της ομάδας του siatistanews, πιθανώς δεν θα μου δινόταν το έναυσμα για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.



Στον «παππού», όπως τον αποκαλεί η Αικατερίνη Ζωγράφου, θα καταφύγω πάλι για να μεταφέρω μια σκηνή από το πώς εορταζόταν η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Σιάτιστα. Σκηνή μιας εποχής που χάθηκε. Υπάρχουν πλέον τα μεταφορικά μέσα, και μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όποιο σημείο θέλουμε για να ζήσουμε πιο έντονες αποκριάτικες γιορτές.

Ο Φίλιππος Ζυγούρης περιγράφει την Αποκριά στην περίοδο του μεσοπολέμου δηλαδή ανάμεσα στα έτη 1920 και 1940. Στην σελίδα 135 βιβλίου «Ιστορικά Σημειώματα περί της Σιάτιστας και λαογραφικά αυτής» παίρνω ένα απόσπασμα.

Το γλέντι στην Πλατεία Τρία Πηγάδια βρίσκεται στην κορύφωση του ώσπου…

«Στον πανζουρλισμό αυτό του μπομποπολέμου, του χορού και των τραγουδιών, απαραίτητη <είναι> και η εμφάνιση του περιωνύμου φαρσέρ της Σιάτιστας Κώτσιου Μπαλαμπάνη με τη μαγκούρα στο χέρι, που στο ένα άκρο της είχεν [δεμένο] ένα σχοινί.

Ανέβαινε επάνω στο πηγάδι, έδενε στο άλλο άκρο του σχοινιού ένα αυγό βρασμένο ή ένα κομμάτι χαλβάν ή ένα σύκο, μάζευε τα παιδιά πέριξ του πηγαδιού και άρχιζε να τους κάμνει το χάσκα, ενώ μεγάλοι και μικροί ξέσπαζαν (ξεσπούσαν) στα γέλια.

Ύστερα από αρκετή ώρα έφευγε, για να πηγαίνει (πάει) σε άλλη πλατεία, στη Φούρκα <και> στην Αγορά της Γεράνειας, και <να> επαναλάβει και εκεί το ίδιο έργο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου