Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΤΑΣΟΣ ΤΖΙΛΙΝΗΣ, Θεραπευτική ιππασία και άτομα με ειδικές ανάγκες

Το άλογο είναι ένα ζώο που η ετυμολογία του ονόματος του αποκαλύπτει τα ιδιαίτερα καταπληκτικά χαρίσματα του. Ο θαυμασμός του ανθρώπου προς αυτό είναι τέτοιος, που θεωρεί πως η μόνη διαφορά του με αυτό είναι η έλλειψη του λόγου.

Η Σιάτιστα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό το ευγενικό ζώο. Είναι το βασικό στοιχείο του κορυφαίου εθίμου, των καβαλάρηδων του Δεκαπενταύγουστου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συντηρούν τουλάχιστον ένα άλογο και ασχολούνται σχετικές δραστηριότητες.

Μήπως όμως, όπως το όνομα του αλόγου έτσι και η ψυχοσύνθεση του, κρύβει κάτι ξεχωριστό και καλύτερο το οποίο δεν γνωρίζουμε;



Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την ωφελιμότητα της άθλησης και άσκησης με το άλογο, την ελεύθερη ιππασία που οδηγεί στην θεραπεία. Την θεραπεία εκείνη που πραγματικά θεραπεύει και ωφελεί όλους μας.

Είναι τόση ωφέλιμη που μπορεί να θεραπεύσει και να μας βοηθήσει σε καθημερινές καταστάσεις (άγχος, κατάθλιψη), καθώς να μας απαλλάξει από πολλές ψυχολογικές εντάσεις.

Η αλληλεπίδραση με το άλογο όμως γίνεται ένα σοβαρό και εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια ειδικών που στοχεύουν στην θεραπευτική προσέγγιση και θεραπεία των ατόμων με κάποια αναπηρία.

Η Θεραπευτική Ιππασία όπως ονομάζεται καταπιάνεται και αναλύεται σε αυτό το βιβλίο. Την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, μετά από έρευνες έχει αποδειχτεί πως η Θεραπευτική Ιππασία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικότατο εργαλείο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου με αναπηρία.

Η συνεργασία αυτής με τους άλλους τομείς της αποκατάστασης, όπως της φυσιοθεραπείας και της φυσικοθεραπείας επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Η Θεραπευτική Ιππασία επιδεικνύεται για τις περισσότερες αναπηρίες και μεγάλη σημασία έχει να εφαρμόζεται από σωστά καταρτισμένους επιστήμονες.

Η χαρά του ατόμου που βρίσκεται επάνω στο άλογο και στον χώρο του στίβου, η επαφή με το άλογο και τους ανθρώπους σε συνδυασμό με τις ασκήσεις φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τελικά μήπως και περιοχή μας αγνοεί μια προοπτική ανάπτυξης;





Τάσος Τζιλίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου