Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Ο ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΤΕΛΗΣ

Τον Απρίλιο του 1826 το Μεσολόγγι έπεσε. Ο Ιμπραήμ μπορούσε με τον τακτικό του στρατό να συνεχίσει την λεηλασία της Πελοποννήσου και ο Κιουταχής να ξεκινήσει την πολιορκία του Κάστρου της Αθήνας. Τι θα έμενε; Το Ναύπλιο και η Ύδρα; Μοιάζουν όλα να έχουν τελειώσει. Πέντε χρόνια αιματηρών χρόνων χαμένα; Όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης θα πρέπει πριν σβήσει το καντήλι της Επανάστασης να πείσουν τον δυτικό κόσμο για τα δίκαια τους.



Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Apercu sur les causes de la revolution de la Grece, pour son independance du gouvernement des musulmans - Ενημέρωση για τα αίτια της ελληνικής επανάστασης, για την ανεξαρτησία της από την κυβέρνηση των Μουσουλμάνων». Τυπώθηκε στην Λυών μετά την Έξοδο. Συγγραφέας του ολιγοσέλιδου βιβλίου ήταν ο Σιατιστινός γιατρός Δημήτριος Ψατέλης.

Περιγράφει στο βιβλίο πολλά περιστατικά που αποδεικνύουν την βίαιη, απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες. Τα περιστατικά τα έχει μάθει ή τα έχει ο ίδιος δει στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Στην σελίδα 23, την τελευταία του βιβλίου γράφει «Αφήνουμε τους αναγνώστες μας να κρίνουν, σύμφωνα με αυτά που έχουμε εκθέσει, αν οι Έλληνες δίκαια επικαλούνται το δίκαιο ενδιαφέρον όλων των ευαίσθητων και γενναιόψυχων ανθρώπων που το υπερασπίζονται, και αν δεν είναι δίκαιο ένας λαός, τόσο σκληρά καταπιεσμένος, να αποζητεί να αποτινάξει τον τυραννικό ζυγό των μουσουλμάνων, οι οποίοι του είναι οι πιο σκληροί εχθροί.»

Αύριο θα μεταφέρω αποσπάσματα από αυτό το βιβλίο, που ούτε για το περιεχόμενο του, ούτε για τον συγγραφέα του ξέρουμε πολλά πράγματα. Δεν το κρύβω πριν μου μιλήσει για αυτό η Καλλιόπη Μπόντα δεν είχα πραγματικά ιδέα.

Μια από τις αποδείξεις, ότι μάλλον στην πόλη μας ακόμα δεν ξέρουμε το μέγεθος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΠΗΓΕΣ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, Απόστολος Βακαλόπουλος, Περιοδικό Μακεδονικά, Τόμος 25, 1986.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου