Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα πέθανε ο καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.


Ελάχιστες αναφορές στο γεγονός, εκτός κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων. Ίσως δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να φέρει τα πρόσκαιρα οφέλη που μερικοί αναζητούν αυτή την περίοδο. Ας μη γελιόμαστε όμως, η άγνοια πολλών μας, για το τι σημαίνει για την Σιάτιστα το όνομα Νικόλαος Μουτσόπουλος είναι φταίξιμο δικό μας.

Ποιος ασχολείται τώρα;

Πίσω από κάθε πανεπιστημιακό δάσκαλο υπάρχει και ένα μεγάλος κύκλος μαθητών που συνεχίζουν το έργο του. Πολλοί από τους μαθητές του Νικόλαου Μουτσόπουλου, ενθουσιάστηκαν και αυτοί όταν είδαν τα αρχοντικά. Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά, «μου πήρε τα μυαλά η Καστόρια και η Σιάτιστα». Προφανώς με κανέναν από αυτούς δεν θα ασχοληθούμε είτε τώρα είτε στο μέλλον.

Αλλού ασχολήθηκαν!

Στην Κοζάνη. Έγιναν ανακοινώσεις από τον Δήμαρχο και άλλους φορείς. Το όνομα του Νικόλαου Μουτσόπουλου θα είναι αιώνια συνδεδεμένο με την Κοζάνη. Γιατί στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της δώρισε σημαντικό μέρος από το αρχείο του. Περιλαμβάνει μια περίφημη συλλογή από σχέδια και προπλάσματα των αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων της μακεδονικής λαϊκής κληρονομιάς, που εκπόνησαν οι φοιτητές του ΑΠΘ με τη δική του καθοδήγηση. Πολλά αυτά αναπαριστούν αρχοντικά της Σιάτιστας. Αλλά αυτή η συλλογή πλέον θα αξιοποιείται πλέον από την Κοζάνη.

Στην Βέροια που ο Νικόλαος Μουτσόπουλος δώρισε ένα άλλο κομμάτι του αρχείου του. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μια οδός της πόλης να πάρει το όνομα του.

Ένα παράδειγμα, για το πώς ενήργησαν άλλες πολύ γνωστές μας πόλεις που θέλουν να αναδείξουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Ένα παράδειγμα για το πώς χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία για την Σιάτιστα.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου