Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Χθες στο ΔΣ Βοΐου αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η συζήτηση και η λήψη απόφασης επί του θέματος για το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης της Σιάτιστας, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια.


Η εμπειρία μου από την ενασχόληση μου με αυτό, για σχεδόν οκτώ χρόνια από το πόστο του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Σιάτιστας, με οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι οι ευθύνες δεν καταλογίζονται μόνο στον δήμο αλλά και στην πολύπλοκη νομοθεσία και στο δαιδαλώδες όσο και ευμετάβλητο διοικητικό σύστημα του κράτους.

Πόσο μάλλον όταν ένας από τους εμπλεκόμενους φορείς, που για την περίπτωση της Σιάτιστας είναι πολλοί καθότι είμαστε παραδοσιακός οικισμός, είναι το ΥΜΑΘ του οποίου την δομή και τις αρμοδιότητες τις αλλάζει ο Πρωθυπουργός σχεδόν πάντα μαζί με κάθε ανασχηματισμό.

Σαφώς, ο Δήμος Σιάτιστας ποτέ δεν αντιλήφθηκε σοβαρά, τι άλλαξε όταν έγινε παραδοσιακός οικισμός. Ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τους επιπλέον βαθμούς πολυπλοκότητας που έχουν τα ζητήματα του δήμου, να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται και για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Όταν παρακολούθησα διαδικτυακά χθες την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πείστηκα για μία ακόμη φορά, ότι ορθώς οι φορείς που παίρνουν την τελική απόφαση επί τέτοιων ζητημάτων, την γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων την πετάνε πάντα στον κάλαθο των αχρήστων.

Γιατί;

Γιατί κάθε συμβούλιο επί τέτοιων σύνθετων θεμάτων, είναι λίγες οι φορές που ξέρει γιατί ακριβώς ψηφίζει. Η απόφαση που τελικά παίρνουν, είναι πάντα τέτοια ώστε να μην δυσαρεστεί τα αυτιά των ψηφοφόρων του. Πόσο μάλλον όταν έρχονται εκλογές.

Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που υπήρξε η πρώτη αναβολή, θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη συζήτηση του θέματος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν αν θέλουν πραγματικά να ενημερωθούν, να μην περιμένουν την μέρα της συνεδρίασης. Πρέπει να αφιερώσουν προσωπικό χρόνο, για να ψάξουν, να διαβάσουν, να ερευνήσουν το όλο θέμα. Μια βόλτα στην ΥΔΟΜ δεν θα έκανε κακό.

Στην εποχή μας, οι απαιτήσεις για τον ρόλο τοθ δημοτικού συμβούλου είναι πολλές, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Η έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Σιάτιστας, έφτασε σε ένα καλό σημείο. Η συζήτηση επί των νέων ενστάσεων πρέπει να είναι αναλυτική και αιτιολογημένα επί αυτών να γίνει γνωμοδότηση.

Η καθυστέρηση μπορεί να μας φτάσει στις βουλευτικές εκλογές όποτε στην καλύτερη περίπτωση ένα εξάμηνο θα χαθεί. Και ο θεός να βάλει το χέρι του να μην υπάρξουν αλλαγές σε νομολογίες και αρμοδιότητες.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου