Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ, ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ;

Ο πάντα σοφός λαός σε μια από τις παροιμίες του λέει χαρακτηριστικά "Στη βράση κολλάει το σίδερο".

Στην πόλη της Ξάνθης έζησα περίπου δέκα χρόνια. Έτσι είχα την ευκαιρία να αναγνωρίσω πώς επωφελήθηκε η Ξάνθη, από την αξιοποίηση της παλιά πόλης. Αναρωτιέμαι πάντα. «Τι κάναμε συλλογικά ως Σιάτιστα για την διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;»
Τα αποτελέσματα της δράσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι βασικά δύο και τα έχω πολλαπλώς αναφέρει. Διασώζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και δίνουμε στην περιοχή μας, μια προοπτική ανάπτυξης.

Θα μου πει κάποιος. Που θα βρεθούν οι πόροι;

Εδώ και αρκετό καιρό, ακούγεται ότι υπάρχει επιτέλους προοπτική για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων από το ΕΣΠΑ. Το θέμα αναθερμάνθηκε πρόσφατα με την κατάρρευση των διατηρητέων στην Αθήνα. Τα δημοσιεύματα πλήθυναν και ανάρτησα σχετικό δημοσίευμα.

Στην Ξάνθη βλέπουν ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Μπροστά σε αυτήν προοπτική διαβάστε την παρακάτω επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος των Κατοίκων της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθης. Ζητά από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να στηρίξει την πρόταση τους προς το Υπουργείο Οικονομίας.

«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο και στις 13 Περιφέρειες της χώρας,  για την διάσωση και αποκατάσταση των ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων αλλά και  την  επανένταξη των κτηρίων και των επιμέρους χρήσεών τους στην σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή, που έχει εκπονήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, προωθείται στην κυβέρνηση. Δείτε σχετικό άρθρο του Αργύρη Δεμερτζή  το link: http://ecopress.gr/?p=18563
Προφανώς και για την Ξάνθη ενδιαφέρει πολύ μια τέτοια δράση μέσω ΕΣΠΑ. 

Είναι πολύ σημαντικό για την Ξάνθη, να ΜΗΝ περιορίζεται σε χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία κτίρια, αλλά να είναι για “κτήριο ή κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί από το Κράτος, εν όλω ή εν μέρει, ως μνημείο ή ως διατηρητέο ή ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ”.
Στον πυρήνα της πρότασης είναι να αρχίσει άμεσα απευθείας από το υπουργείο Ανάπτυξης, πιλοτικό πρόγραμμα  της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για μικρό αριθμό αποκατάστασης και επανάχρησης εμβληματικών διατηρητέων κτιρίων, ως σημείο και βάση αναφοράς για την γενική εφαρμογή του προγράμματος των 100 εκατ. ευρώ. 

Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διάφορα υποπρογράμματα. Το πρώτο κύριο υποπρόγραμμα περιλαμβάνει την επισκευή – αποκατάσταση όψεων και στεγών ή δωμάτων 500 περίπου διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους. Το δεύτερο κύριο υποπρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση 50 περίπου διατηρητέων κτηρίων και μνημείων. Αυτά για το πιλοτικό πρόγραμμα, προφανώς με την εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος θα επωφεληθούν πολύ περισσότερα κτίρια.

Ενδιαφέρον για την Ξάνθη έχει και το υποπρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων εφαρμογής παραδοσιακών τεχνικών απαραίτητων για την στερέωση και αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, για την εξειδίκευση και πρακτική άσκηση νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (π.χ. λιθοδομών και ξυλόπηκτων τοιχοποιιών, ξύλινων στεγών και πατωμάτων, τραβηχτών επιχρισμάτων όψεων κλπ) από τους εναπομείναντες παραδοσιακούς τεχνίτες.

Επίσης ενδιαφέρον έχει και το υποπρόγραμμα καταγραφής και τεκμηρίωσης διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, από νέους Αρχιτέκτονες αποφοίτους μεταπτυχιακών Αποκατάστασης Μνημείων, για την απόκτηση ενός Ενιαίου ψηφιακού Αρχείου των διατηρητέων κτηρίων και μνημείων της χώρας. Η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Ξάνθη θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει κάποιο ανάλογο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ο συμπολίτης μας κ. Σ. Γιαννακίδης που είναι και Υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, περιμένουμε να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, που έχει προφανή οφέλη για την Ξάνθη.

Εκ μέρους του ΔΣ,
Kωνσταντίνος Κουρτίδης, Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης.»

Επειδή, να χρησιμοποιήσω πάλι μια παροιμία «Το παιδί δεν πρόκειται να φάει αν δεν γκρινιάξει»
Δύο ερωτήσεις.

  • Στην Σιάτιστα θα περιμένουμε να περάσουν πρώτα οι εκλογές; Όπου βλέπω μόνο ανάρτηση φωτογραφιών υποψηφίων και καθόλου προτάσεις. Αλλά και εμείς συλλογικά ως πολίτες τι θα κάνουμε;
  • Οι τοπικοί βουλευτές μετά τους πανηγυρισμούς για την «Συμφωνία των Πρεσπών» και τον διαχωρισμό του Δήμου Βελβεντού – Σερβίων, πως θα μας βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή;


Λάζαρος Γ. Κώτσικας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου